Voor Rexel, distribiteur van o.a. LED-verlichting en zonnepanelen, schrijf ik artikelen over duurzame projecten. Ik ga langs voor een interview en maak dan een artikel voor de Rexel magazines Topics en Focus.
Een smart grid voor de zon.
Van der Sijs techniek gaat voor slimme koppelingen.
Op het dak van Van Der Sijs techniek en automatisering ligt een veld van 189 zonnepanelen, beter aangeduid met PV-panelen (van photovoltaic: het omzetten van licht in elektriciteit). Het bedrijf knoopt verschillende bestaande technieken aan elkaar tot een smart grid, met als doel de opgewekte energie zo rendabel mogelijk in te zetten. Via zo’n smart grid kun je bijvoorbeeld op je smartphone of iPad zien hoeveel elektriciteit de panelen op dat moment leveren en aan de hand van die gegevens de energie zo volledig mogelijk zelf gebruiken. De 189 PV-panelen – 47,25 kilowattpiek – op het dak leveren veel energie, zeker op een zonnige dag. Extra energie die je niet zelf gebruikt, vloeit het net in. Aangezien je voor het terugleveren boven je eigen verbruik (dit heet salderen) alleen de netto KWh prijs vergoed krijgt, is het niet erg interessant om een overschot aan het net te leveren. Rendabel is dus om zoveel mogelijk alle opgewekte energie voor eigen doeleinden in te zetten. Ing. Henk Roest van Van der Sijs Techniek legt uit wat de voordelen zijn van een smart grid. “Onze klanten zijn installateurs waarvoor wij panelen bouwen. Steeds vaker krijgen wij de vraag om ook een groep in te bouwen voor PV-energie of een voeding voor een laadstation. Wij zorgen met onze testopstelling op het dak dat we daar klaar voor zijn en goede oplossingen kunnen aanbieden. Panelen leveren vol slimme koppelingen. Met een smart grid waarmee je de energie ook kunt sturen naar apparatuur (verbruikers). Op het moment dat er een piek is in het aanbod, zorg je dat zoveel mogelijk aangekoppelde verbruikers die energie gebruiken.”
“Met slimme koppelingen kun je op je telefoon zien wat je PV-panelen opleveren en wat het meest rendabel is.” – Henk Roest
Je elektrische auto opladen met 110 km p/u
“Wij leveren verdeelkasten tot hele grote vermogens. De besparing neemt significant toe als je de energie goed weet te sturen en er zelf slimme dingen mee doet in plaats van het te salderen (terugleveren aan het openbare net). Neem nu laadstations voor elektrische auto’s. Die auto’s zijn sterk in opkomst, maar een probleem is nog de snelheid van het opladen. Elke gemeente heeft een aantal laadpalen, maar het duurt ruim 24 uur voordat bijvoorbeeld je Tesla opgeladen is. Wat je nog heel weinig ziet, is laden op hogere capaciteit. Daar springen wij op in. Wij hebben hier 4 laadstations, die kunnen per station met 32 ampère, dat is 22 kW of leuker gezegd ‘met 110 km per uur laden’. Dus na 1 uur heb je een actieradius van 110 km. Met een Renault Zoë. ben je na 40 minuten klaar. De software van het smart grid rekent constant uit wat het aanbod is en stuurt de energie naar de plek van de vraag. Stel je hebt als bedrijf meerdere elektrische auto’s en er komen ook bezoekers met elektrische auto’s, dan rekent het smart grid voortdurend uit waar je de energie naar toe kunt sturen en hoeveel. In het systeem kun je aangeven hoe laat de auto’s aankomen en wanneer ze vertrekken. Afhankelijk van de tijd heeft de één voorrang op de ander. Zo ben je bezig met gepland laden.”
Energie moet je managen.
Door nuttige features aan elkaar te knopen kun je hele huishoudens en bedrijven smart maken. Er zijn alleen andere parameters nodig. We zijn gewend om de was ‘s nachts draaien als er niet veel andere apparaten aan staan. In een PV-systeem is het juist beter dat overdag te doen. Domotica richt zich nu ook op het managen van energie. Rob Ariëns, Rexel’s manager renewable energy, onderstreept dat de ontwikkelingen hard gaan: “Rexel is wereldwijd de grootste distributeur in producten als zonnepanelen en LED-verlichting. Wij verduurzamen binnen het bedrijf, we leiden klanten op en adviseren op het gebied van duurzaamheid. Natuurlijk creëert dat ook onze eigen markt. De vraag naar opleiding in duurzame oplossingen groeit, ook in de bouw. De tablet en smartphone maken alles toegankelijker. Je kunt daarop direct zien wat je bespaart en systemen controleren en aansturen.”