Hoe ver staan we met 3D-printen en wie heeft er het meeste aan? Ik interviewde ingenieurs, wetenschappers en makers over de ontwikkelingen in deze techniek. De medische voorbeelden vond ik het meest aansprekend. Zoals het honderd procent patiënt specifiek maken van een schedelimplantaat.
Is de opdracht technisch of ingewikkeld, dan lees ik me eerst helemaal in. Het begrijpelijk maken van moeilijke onderwerpen, echt, ik vind het lekker om te doen.
“Wij zeggen tegen de arts: wij zijn het verlengde van uw armen op de computer.” – Maikel Beerens, Xilloc Medical
Er zijn weinig mensen van wie het leven zo drastisch kan verbeteren door 3D-printing als van patiënten die een zeer specifiek implantaat nodig hebben.
“Ik werk met een systeem waarmee je online 3D-schedels kan ronddraaien en bewerken. Plus een webwinkel waarmee artsen producten op maat kunnen bestellen. Een arts kan waar ook ter wereld patiëntdata uploaden en een aanvraag doen. Wij maken een ontwerp in de browser dat de arts goed kan zien en stap voor stap komen we tot het gewenste implantaat. Deze dagen heb ik online een conversatie met een arts in Venezuela over een kaakimplantaat. Wij hebben de technische kennis, hij de medische. Deze patiënt heeft een weggeslagen kaak. Met de input van de arts doe ik een voorstel met opmerkingen, bijvoorbeeld dat ik zie dat de huid te strak gaat staan op een bepaalde plek. De arts geeft daar dan weer commentaar op en zo perfectioneren we samen de vorm.”